Blackwood Cat Food

Imran

Technical Manager at one of the market researcher company in KL who does blogging on his free time. Love cats very much. Always fascinated with new technology (as well as spending money on it)

35 Responses

  1. Imran says:

    tulah marts. time beli bulan lepas punya, org kedai tu dah cakap awal2 yg RC akan naik harga dalam 10% cam tu

    • anif says:

      Tak tau pulak makanan kucing semahal itu … huhu

      • Imran says:

        Tulah. Friskies ngan Whiskas murah. Tapi dia punya kencing ngan tahi tu berbau kuat giler. Makanan yg premium ni dia leh kurangkan odor, sesuai utk kucing2 yg kurung dalam rumah. Tapi harga dia mahal sket arr. Huhu

  2. anif says:

    Sekarang baru la tau… Makanan kucing pun ada gred 😀 Ingatkan Friskies & Whiskas tu yang paling grand!

  3. Jaja says:

    I never tought of that too… mm… kena reconsider balik sama ada nak jual semua hamster sbb nak bela kucing ni. ^_^

    • Imran says:

      Hi Jaja. If you decided nak bela seekor je, should be OK. Food can last really long. Mine 4 ekor sumernya. 10kg pack tu tahan dlm 3 minggu lebih je. huhu

  4. nazri says:

    imran kalau nak blackwood 24kg rm 222 kalau tak silap…buy from dr org yg supply blackwood neh

  5. Mulyadir Fitri says:

    Pekabo la Oyen skrg neh. Jarang dah nampak Oyen kat cni. Kinda miss him lah. Hehehe

  6. shukri says:

    huh beras 10 kilo pun baru RM27 – RM30….kucing makan mahal dari tuan…hebat jd kucing

  7. Anne says:

    hai imran.. ape kelebihan blackwood nih?? same mcm royal canin or better?? leh cite sikit??

    • Imran says:

      hi anne. saya suka royal canin sebab dia 60% kurangkan bau tahi ngan air kencing. saya ingat lagi kucing kat kampung dulu2. klu dorang kencing or berak dlm rumah, jawabnya bau semerbaklah dlm rumah. huhu. sekarang ni, kucing2 saya memang most of the time dlm rumah. so kena carik makanan yg leh kurangkan bau cam ni. sebab RC dah mahal, saya tanyalah org kedai brand apa yg leh kurangkan bau cam RC. dorang suggestkan blackwood.

      tapi bau blackwood ni pahit sket, kalau RC, bila hidu bau makanan dia, mau cam sedap. dan nama pun blackwood, tahi dorang warna hitam sangat. ahakz.

  8. kitt says:

    setelah lama x bukak menjenguk oyen kat sini, tetiba ada info baru ni.since stok whiskas pun dah abis,try la jugak beli sebalang 2kg tu.. skrg tgu hasil 'poop' nya pulak..
    sekor je, ok lagi la Blackwood price ni..
    tq!

  9. Kartini says:

    hi mohd imran & the rest.i'm new here.just found out abt this while surfing for review on cat foods.i got 2 kittens from petsfinder, 1 from tepi jalan and 1 just picked up today from basement of my apt (kurap skit).My other kittens love Blackwood very much.But as for poop dia,takde la busuk sgt but still smelly jugak.But tried bagi mkn Tesco brand today,diorang tak berkenan except for the kitten kurap tt i just picked up from basement.I guess i hv to go back to Blackwood 7.5kg for RM90.

  10. myster green says:

    hye, i am new here….ayh saya bt kontrak zoo….zoo tu kwn ayh sye pnye…ayh sya beli dgn kwn dia seekor serigala untuk jaga dpn rmah sya…saya nk tnya serigala mkn ap yer untuk kurangkan bau tahi n kencing dia…..dia mkn maknn anjing jer…

  11. mr green says:

    sye nk thu jnama mknn shje

  12. Khaled says:

    Salam semua. Jumpa thread ni while searching kt pakcik gugel..
    Dari pengalaman saya menggunakan Blackwood hampir setahun dan mempunyai 10-15 ekor kucing pd satu2 masa (domestic & persian pun ada), ianya mmg menjimatkan dr segi kos. Hasil buangan pun x lah teruk sgt bau nya sbb sy menggunakan serbuk kayu instead of pasir utk toiletnya.
    Btw, Tickle Pet House di belakang Tesco Puchong jual Blackwood Adult 7kg at RM99 less 15% = RM84.15.
    Jom kongsi pengalaman menjaga kucing ni. Email sy di aleb74@gmail.com.

    • Imran says:

      hi Khaled. salam perkenalan. wow.. 15 ekor kucing. oh. ada perasan Tickle Pet House tu time pegi area situ nak carik kipas dan lampu utk rumah

  13. mikecharlie says:

    hai…nk tau nape apsal murah blackwood kat sane…kt tmpt saya sekilo rm 24…coz 500g rm12…pastu klo yg 7.5 rm120 lebih kurang cmtu la…mahal la,,,,
    saya dr muar…susah nk dpt b/wood…1 kedai jer ade…hu3..xtau ktner lg ade…

    kucing 3 eko..mkn BW + RC….hu3

    • Imran says:

      kalau beli yg pek kecik dia mahal sket. kena beli pack yg besar terus. huhu.
      RC Fit murah sket dari indoor. sekarang dah kasi makan my 4 cats tu RC Fit.

  14. sue says:

    saya ada 2 kittens umur hampir 5 bulan, birthday 11/1/2011. Mak persian, bapak depa jantan jalanan. sekor slim sbb memilih nak makan wet food brand Aussie Cat. RC ke, Blackwood ke, Science Plan ke…kalau dah nak kebuluran baru le dia makan sket. sekor lagi dah nak obese sbb tolong perabih food kawan dia tu. Any idea camne nak bagi dia minat makan dry food?

    • Imran says:

      selalunya try introduce dry food slow. mula2 campr sket dlm wet food dorang. pastu slowly kurangkan yg wet dan lebihkan yg dry.

      tapi kalau campur wet ngan dry, takleh buat byk2. buat utk habis sekali makan je sebab dry food tu akan rosak kalau bercampur lama2 ngan wet (i.e. bakteria membiak)

  15. Dina says:

    salam, saya nak tanye la, mane lagi bagus blackwood @ science plan?
    & najis kucing kalau ambik blackwood, lagi busuk ke dari science plan?

    Thanks!

  16. lily says:

    hi. I bagi cats i 5 ekor semua makan B/wood. Vet i yang recommend. Satisfied. My cats pun suka. Najis pun tak berbau sgt. Sesuai 4 my indoor cats.

  17. azman says:

    boleh lawat blog saya untuk beli blackwood..tq

  18. Lina Mahmud says:

    Thank you for the review juga comment semua… Saya nak ke petshop beli blackwooooddddddddddd! Hehehe for my cat Moo 🙂 strta pack kecik dulu, kalau Moo suka, beli yg besar 🙂
    Lovely review, info and comments! 🙂

  1. May 2, 2010

    […] official. I have changed my cat’s food to Blackwood. If you didn’t follow the earlier story about this, Royal Canin Indoor is just ridiculously expensive to […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *