Tanam Pokok Cili

Selalunya kat shopping mall bila lalu kat kawasan yang jual pokok berpasu, kerap sgt terpaku tgk pokok cili renek yg berbuah lebat dalam pasu. Instead of beli yg org dah tanam dan berbuah, rasanya lebih seronok kalau tanam sendiri. So aku belilah benih cili, 2 bijik pasu dan tanah. Tu cerita tahun lepas tau. Benda2 tu aku peram cukup lama kat store room.

Tak boleh jadi ni. Kena paksa gak tanam. So searchlah internet dan YouTube pasal cara2 nak tanam cili ni. Mak ai. Memang byk betul org buat video tentang step by step nak tanam cili ni. Dah tgk dan hadam steps betul2, bermulalah proses penyemaian bijik benih. Tak terfikir nak ambik gambar time tu sebab tak plan pun tulis blog pasal ni.

Seminggu selepas semai benih cili ni dalam seed pot, out of 7 bekas, bekas je nampak menjadi. Bekas keempat tu dah mati terus. Bekas kelima nampaknya daun dia maca stuck dlm seed shell.

4 hari kemudian, seed shell tu tercabut, dan tercabut terus ngan daun dia, Nevermind, I just need 2 seedlings sebab beli 2 pasu dulu.

But pokok yg dah tercabut daun tu still tak nak mengalah. 9 hari kemudian, With water and sun terkejut tengok pokok tu dah keluarkan daun. So dah anak 4 anak benih sekarang.

But then again, the next day, out of the blue, biji benih dalam one of the pot yg tak menjadi sebelum ni tiba2 bercambah. Interesting. Dah ada 5 anak benih sekarang.

So I’ll let them grow first before transfer ke bigger pot.

Imran

Technical Manager at one of the market researcher company in KL who does blogging on his free time. Love cats very much. Always fascinated with new technology (as well as spending money on it)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: