Escaping from credit card agent

Huhuhu. Passing by credit card booth is always a nightmare to me. Their agents will stop you and will try so many things to persuade you to sign up. And you feel it’s really hard to escape as they will keep talking and keep following you if you are stepping away from them.

Being bumped with them quite often, I have my 2 favourite lines that work most of the time to end their attempt to persuade you to sign up. Let say the agent is trying to promote XYZ Credit Card.

The first one:

“Oh. I already have XYZ Credit card”

Knowing that you already owned the card, there’s no point for them to attend you and waste their time. They will definately stop bothering you once they here this.

And the second one:

“Aiseh. I just closed my XYZ Credit Card. I don’t like it”

This one is a bit harsh, but works. They know you have XYZ Credit Card before, and you closed it. They also know that we don’t like it. And again, they don’t want to waste their time inviting us to sign up to the thing that we hate.

But prevention is better than cure. Preventing yourself from being attended by the agents is also easy. When you know that you are about to pass the credit card booth, put your most “lansi”est face, don’t stare at them and walk straight. Believe me. The agent don’t dare to call you.

Imran

Technical Manager at one of the market researcher company in KL who does blogging on his free time. Love cats very much. Always fascinated with new technology (as well as spending money on it)

10 Responses

  1. moon says:

    hahahahahahahahahahahahahahaha
    alasan kedua itu memang alasan yang saya gunakan.
    “eeee tak nak la, saya baru je close akaun. Korang punya customer service lembap tau tak?”
    ahahahahaha yer, saya memang kejam.
    kalau yang pre-approved tu saya selalu cakap “uh, kalau setakat nak offer classic tu tak payah la..saya dah ada platinum”

  2. arianna adrizal says:

    i also xperienced dis kinda situation. infact, bnyk kali da. alasan yg 1st tu mmg wajib la.. lau x, dorg will keep bother u kan..
    tp ada jugak yg x faham2. alasannya, ‘xpe kak, dgr je. x nk xpe.. tp dgr jee..’ sbb dia da kate mcmtu, dgr jelaa. tp yg buatkan i really pissed off, budak ni sesuka ati je ckp,’pela akak ni.. kedekut..’budak tu marah sbb i x nk bg kredit card no. kat dia. yela, i x nk apply apa2 pun tp dia gak yg suh dgr, pstu marah kite pulak.. sabar jela kannn.

  3. Imran says:

    humak hai. kalau bebudak tu suke2 hari marah kat kita, elok hambur je. anyway, satu line lagi kut yg boleh kita guna. kalau rupa kita awet muda, kita leh guna ayat

    “saya student lagi”. yang ni memang mujarab. manalah student layak pakai kredit card kan.

  4. mr.eims says:

    best tak ade kedit kat..? mesti best leh bli cokelat dari internet.. ako nak gak apply sbijik tapi ako ni.. payoh btol klu hal2 bank ni., ishk2.. karang g wat kad kedit taiwan baru tau.. bank kat bawah opes tu je.. huhu~

  5. Fizz says:

    Fizz selalu jawab ” dah.. dah saya dah ada dah”

    tapi kalau macam kat credit card boothkan… dorang tak pernah nak offer kat fizz .. pelik tapi benar…

  6. arianna adrizal says:

    imran,
    actually i da penah guna taktik student tu.hehe.. u know wat, org tu pandang i atas bwh then ckp, ‘o, i thought u da keje sbb pakaian u mcm org da keje..’ alamak!! ;P

  7. yazid says:

    Katakan, “Apa tengok-tengok!” sambil jegilkan biji mata, pasti diaorang kecut perut.

  8. arianna adrizal says:

    yazid,
    yeah, buat muke garang kann.. hahaa..

  9. Imran says:

    mr.eims:
    saat apply kredit card adalah saat yg penuh pengharapan
    saat menerima kredit card lepas approved adalah saat yg membahagiakan
    saat berbelanja adalah kemuncak segala kenikmatan menggunakan kredit card
    saat menerima bill kredit card adalah saat yg begitu berat sekali. terasa duit keluar keluar dari poket mencurah2 macam air
    dah saat mengetahui keempat2 kredit card anda dah nak sampai kredit limit adalah saat yg menakutkan. hehehe

    adrianna:
    saya penah pakai alasan tu. budak perempuan tu terkedu kejap. hak hak

  10. Anonymous says:

    kalau aku lak..

    gaji tak cukup…

    lagi satu…
    penah sekali aku cakap..
    tak nak sebab ader riba..
    dan.. dengan muka bengang dia cakap
    kat aku balik..
    abang ader beli rumah,kereta semua tu ada riba.. bla.bla…
    aku cakap ler tak.. dia bla.bla lagi.. aku pun
    apa lagi angkat kaki malas nak layan dah…

    tapi tak terfikir ker dia orang tu.. dia orang tu memang menggalakkan riba… dan riba tu kan ader bahagianya..

    jimi4570….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: